Tu poti sa mergi, sa privesti, sa reciti poezii. Ca sa poata face aceleasi lucruri ca si tine, multi copii au nevoie de un scaun cu rotile sau de profesori speciali care sa ii invete nu doar limba romana, dar si limbajul semnelor sau alfabetul Braille.
Asta pentru ca unii dintre ei nu pot sa vada cu ochii, altii nu pot vorbi cu gura, sa mearga cu propriile lor picioare sau sa isi foloseasca mainile.
Atunci cand cineva poate sa faca bine si fara efort un anumit lucru, de exemplu sa sara coarda sau sa scrie frumos, se spune ca are o abilitate. Despre cei care nu pot sa faca aceleasi lucruri sau le fac mai greu spunem ca nu au aceeasi abilitate sau ca au o dizabilitate.
Timiditatea de exemplu este o dizabilitate.
Simti cum ti se inrosesc urechile, obrajii, lumea te priveste, asteapta sa auda ce spui, sa vada ce faci, iar tu nu iti gasesti cuvintele si singurul lucru pe care ti-l doresti este sa te faci nevazut. Te balbai, te impiedici si lumea rade de tine. Nu e un moment placut. Dar timiditatea este o dizabilitate pe care poti sa o invingi, sa o inlocuiesti cu o abilitate, ca de exemplu cu siguranta, curajul si indrazneala.
La fel se intampla si in cazul persoanelor cu dizabilitati, care pot face aceleasi lucruri ca si tine, insa poate nu la fel de repede, de usor sau de bine. Totul tine de cunoastere si de felul in care privim lucrurile. “Cunoasterea transforma. Cunoasterea aduce mult mai aproape si descopera adevarul pe care doar din nestiinta il respingem. Cunoasterea face posibila propria noastra transformare cunoasterea ne anuleaza prejudecatile si reactiile uneori inconstient agresive. Cunoasterea lasa loc liber nevoii de iubire si intelegere pe care suntem intotdeauna dispusi sa le daruim”, spune unul din studentii care a participat la proiectul “Transforma dizabilitatea in abilitate”.
Susține și tu integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități!